Волонтеры

Ce poţi face alături de echipa Fundaţiei Donează pentru Copii? și Ce este voluntariatul?

Activitatea desfășurată din propria inițiativă de către o persoană fizică prin care aceasta își oferă timpul, talentul, energia, cunoștințele și abilitățile în folosul comunității, fără a fi recompensat material în domenii variate cum ar fi: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea.

Pe lângă susținerea financiară, acțiunile noastre se bazează pe voluntariat, atât din partea tinerilor, cât și a celor mai puțin tineri, dar care se simt tineri.

Ce este un voluntar?

Voluntarul este persoana fizică ce a dobândit capacitate de muncă în condițiile legislației în domeniul muncii, indiferent de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, apartenență socială, culoare, rasă, etnie, religie, opțiune politică, origine socială, handicap, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală care desfășoară din proprie voință activități de voluntariat.

Pot fi voluntar?

DA! Oricine poate să devină voluntar și să aducă astfel o contribuție, cat de mică, lumii care ne înconjoară. Important este să iți dorești acest lucru!

Ce avantaje îmi oferă voluntariatul?

Dacă esti tânăr: iți poți construi un CV atractiv, în care perioada de voluntariat poate fi trecută ca și experiență. Mereu întâmpini oferte de joburi care cer minim un an de experiență, nu neapărat în domeniu cât în câmpul muncii. Deci voluntariatul contează! În al doilea rând, testezi o posibilă cariera, iți faci contacte care iți pot fi folositoare în viitor. Ajuți la crearea unei comunități mai bune în care să iți placă să trăiești încă zeci de ani. Și nu în ultimul rând iți faci noi prieteni! Dacă ești șomer: stând acasă cu siguranță nu iți vei găsi locul de munca ideal! Dacă te implici în activități de voluntariat ai șansa de a acumula noi experiențe. Totodată iți creezi noi contacte care te pot duce la obținerea unui post așa cum ți-l dorești. Ai astfel ocazia de a nu “iți ieși din mână” în ceea ce privește munca, te ajută să nu te plafonezi stând în casă.

Daca ești angajat: implicându-te într-o activitate de voluntariat poți rupe rutina activității zilnice și a monotoniei vieții cotidiene.

Dacă sunteți o familie: puteți petrece mai mult timp împreună, iar participarea la acțiuni de voluntariat unește oamenii. Puteți da un exemplu pozitiv copiilor, aducând un mare plus educației lor. Vă puteți exprima recunoștința ca soarta v-a adus la un loc.

Motive să devii voluntar:

* pentru a câștiga experiență în vederea obținerii unui job mai bun;

* pentru a nu pierde vremea acasă;

* pentru a-ți face noi prieteni și cunoștințe;

* pentru a învăța lucruri noi și a-ți forma deprinderi utile;

* pentru a da înapoi o parte din ceea ce ai primit de la alții;

* pentru a-ți face contacte utile;

* pentru a te simți util;

* pentru a te distra;

* pentru a face tranziția spre o nouă viața;

* pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;

* pentru a aduce un aport comunității în care trăiești;

* pentru a-ți asuma o responsabilitate;

* pentru a face parte dintr-o echipă;

* pentru a cunoaște și/sau a înțelege mai bine problemele comunității în care trăiești.

Ce pot face ca voluntar?

Ca voluntar, poți ajuta organizația în toate acțiunile sociale sau culturale. Orice sprijin, cât de minor, aduce un aport major in atingerea obiectivelor organizației.

Astfel, poți participa la:

— consiliere și informare a publicului țintă în diferitele acțiuni sociale

— pregătirea și distribuirea unor pachete pentru beneficiarii organizației (copii, bătrâni, familii cu venituri mici sau foarte numeroase, persoane cu dizabilități)

— organizarea de evenimente (vizite oficiale, licitații, conferințe)

— campanii de promovare a sănătății (culegerea de informații despre situații deosebite din mediul sanitar, sesizarea cazurilor speciale și rezolvarea lor)

— campanii de popularizare (aducerea în vizorul persoanelor, instituțiilor și companiilor competente a obiectivelor, proiectelor și campaniilor organizației pentru a obține sprijinul acestora în realizarea lor)

— proiecte ale organizației, proiecte comunitare, proiecte de colaborare, proiecte europene etc.

Ce drepturi am ca voluntar?

Ca voluntar beneficiezi de:

~ dreptul de a fi tratat ca fiind un coleg cu drepturi egale și nu ca mâna de lucru gratuită;

~ dreptul de a-ți fi luate in calcul preferințele personale, temperamentul, experiența de viață, studiile și experiența profesionala in acordarea sarcinii;

~ dreptul de a fi informat asupra aspectelor pe care le implică activitatea pentru care iți este solicitat sprijinul;

~ dreptul la supervizare – orientare din partea unei persoane cu experiență, bine informată, cu răbdare, atentă și care dispune de timp pentru a răspunde nevoilor tale ca voluntar;

~ dreptul la un loc unde sa iți desfășori activitatea;

~ dreptul de a fi promovat si a-ți fi acordată din ce in ce mai multă responsabilitate, în conformitate cu rezultatele avute;

~ dreptul de a fi ascultat și de a juca un rol in planificarea activităților, de a te simți liber să faci sugestii și de a-ți fi respectate opiniile;

~ dreptul la recunoașterea și exprimarea aprecierii pe care o meriți.

Ce responsabilități am ca voluntar?

Ca voluntar trebuie să:

~ Fii convins – cercetează-ți sentimentele și fii sigur ca vrei sa ajuți alți oameni!

~ Fii sigur – nu iți oferi serviciile până nu ești convins de valoarea a ceea ce poți face!

~ Fii loial – oferă-ți sugestiile, dar respectă regulile; nu critica ceea ce nu înțelegi!

~ Fii dispus să înveți – instruirea este esențială pentru a-ți putea desfășura activitatea în bune condiții!

~ Fii de încredere – Fă ceea ce te-ai angajat să faci și nu promite lucruri dacă nu ești sigur că le și poți înfăptui!

~ Fii un membru al echipei – integrează-te și sprijină-i pe ceilalți!

~ Spui ce gândești – întreabă ceea ce nu înțelegi; nu-ți păstra pentru tine semnele de întrebare și frustrările pentru că astfel nu te ajuți nici pe tine, nici pe ceilalți!

~ Înveți tot ce poți – Documentează-te asupra cazurilor și cauzelor pentru care luptă organizația!

~ Accepți supervizarea – Poți fi mult mai de ajutor dacă respecți sfaturile și îndrumările care ți se oferă, precum și daca privești verificarea îndeplinirii sarcinilor tale ca un ajutor și cu ca un afront sau o dovada de neîncredere.

Activitățile de voluntariat pentru tineri sunt cele mai eficiente metode pentru tineri sa pornească pe calea potrivita in ceea ce privește cariera, precum si o opțiune la îndemână pentru tinerii care încă nu au vârsta necesara pentru a fi angajați legal.

Tinerii pot sa-si dorească sa facă voluntariat in timpul lor liber începând cu vârsta de 13 ani. Beneficiile voluntariatului sunt numeroase, iar tinerii care se hotărăsc sa facă voluntariat realizează de cele mai multe ori ca voluntariatul poate fi o metoda buna pentru a-si dezvolta abilitățile pe care le pot pune in practica la locul de munca.

Exista de asemenea si beneficii psihologice pozitive pentru tinerii care se implica in activități de voluntariat. Un simt al apartenentei la grupurile de voluntari, creșterea încrederii de sine, si a părerii despre sine, pot fi câteva din beneficiile sănătății mintale pe care tinerii le pot obține din activitatea de voluntariat.

5 activități de voluntariat pentru tineri

Cel mai important aspect care trebuie luat in vedere atunci cand tinerii devin voluntari este daca acele activitati de voluntariat vor fi pe masura intereselor si abilitatilor lor.

1.Voluntar pentru mediu

Tinerii care vor sa protejeze mediul pot fi interesați sa se implice in activități de voluntariat ale căror cauze relaționează cu mediul înconjurător. Exista numeroase moduri prin care tinerii pot avea „activități Eco” de voluntariat. Activitățile locale de voluntariat pot încuraja tinerii sa ia atitudine si sa se alăture eforturilor de voluntariat in comunități diverse.

2.Activități de mentorat

Tinerii cărora le place sa fie in preajma copiilor pot ajuta in mai multe feluri prin activități de voluntariat. Una din modalitățile prin care pot ajuta este sa petreacă timp alături de copii mai mici, care se pot confrunta cu probleme de citit, probleme de matematica sau alte subiecte disciplinare pentru scoală. De multe ori, o simpla întrebare adresata in legătura cu un proiect sau activitate de voluntariat poate clarifica mult lucrurile. Puteți sa va faceți o idee aici.

3.Voluntariat in cartier

Poate ca nu exista activitate de voluntariat pentru tineri mai buna decat intentia de a face voluntariat in cartier. Un mod de a incepe este participarea la indeplinirea nevoilor din cartier si asistarea oamenilor care traiesc acolo. Sunt vecini care s-au ocupat de curatenia de primavara in gradini? Considera-l un punct de plecare bun.

4.Voluntariat pentru oamenii săraci

Activitățile de voluntariat pot avea si mai mare impact pentru tinerii care aleg voluntariatul pentru a sustine o cauza in favoarea celor saracii din vecinatate sau din lume. Tinerii isi pot incepe activitatile de voluntariat la o organizatie locala care ii ajuta pe saraci. Tinerii pot, de asemenea, sa inceapa sa se gandeasca la propriul lor proiect de voluntariat. Colectarea donatiilor in alimente sau a donatiilor in obiecte pot fi cateva idei de activitati voluntare.

5. Tineri voluntari creativi

Tinerii voluntari creativi își pot folosi talentul pentru a-si dezvolta propriile idei despre proiecte de voluntariat. Tinerii artiști pot dona colecțiile lor de arta către spitale de copii sau către centre de plasament, sau se pot folosi de talentul lor pentru a face o după amiaza mai plăcut câtorva copii prin activități de hand made, dans, cântec, desen sau sculptat. Lista ideilor din partea voluntarilor creativi este nelimitata pentru tinerii care doresc sa facă o diferența in lume.

Contactează membrii Fundației Donează pentru Copii

Te aşteptam în echipa noastră!

Ждем тебя в нашей команде!

Donează pentru copii